Araçlarda Ön Düzen Sistemi Çalışması

Ece Lastik ecelastik 06/11/2019 0 Yorumlar

Araçların sürüş güvenliğinin ve yol tutuşunun sağlanmasında ‘araç ön düzen sistemi’ hayati derecede önemlidir. Sürücünün direksiyon hareketlerinin lastiklere doğru iletilmesi için araç ön düzen sistemini oluşturan parçalar, süspanisyon ve direksiyon sistemleri, lastikler ve her aracın tasarımına bağlı değişen ön sistem geometrisi ahenkli, bütün içinde ve sorunsuz çalışmalıdır. Bu sayede yoldan kaynaklanabilen yapısal bozukluklar ve sıkıntılar absorbe edilir, yol tutuşu artar, lastiklerin ömrü uzar, sürücünün taleplerini karşılayacak konfor ve keyifli sürüş sağlanır.
Ön düzen sistemi parçaları ; yürüyen aksam parçaları olan rot, rot başı, sonsuz dişlisi, amortisörden oluşur. 
 
Neden Ön Düzen Ayarı Yapılmalıdır?
Ön düzen ve süspansiyon parçalarının birbirleriyle yaptıkları açılarda bozulma olması, rot ayarı nedeniyle lastiklerin aşınması zamanla fren sistemi ve motor gücünde zayıflama ve aksaklıklar yaşatmaktadır. Araçlarda yaşanan bu olumsuz durumlar; can ve araç güvenliğini tehlikeye sokacak kazalar meydana getirebilir.. Bu nedenle araçlarda ön düzen parçalarının düzenli kontrol ve bakımı ortalama her 5000 km de bir muhakkak yaptırılmalıdır. Lakin bu noktada sürücünün sürüş tekniği ve kullanım biçimi, yolun yapısına bağlı olarak ön düzen parçaları farklı zaman dilimlerinde arızalanabilir veya ömrünü tamamlayabilir. 
Düzenli yapılan bakımlar sayesinde aracın ön mekanik aksamı ve lastikler korunur ve uzun ömürlü olur. Aracın yuvarlanma direncinin daha düşük seviyeye kavuşmasını sağlar. Ek olarak  düşük CO2  emisyonu oluşmasını ve yakıt tüketimini azaltarak da çevre ve doğaya fayda sağlar.
 
 Ön Düzen Ayarının Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?
Aracın önden yapmış olduğu kazalar, sert arazi koşulları, stabil ve bozuk yollar ön düzen sistemi parçalarında  hasara yol açabilir veya bozabilir. Bunun sonucunda lastiklerin aşınması artar, yol tutuş azalır, araç sağa veya sola doğru çeker, direksiyon hakimiyeti azalır ve direksiyon parçaları hızlı şekilde yıpranır.
 
Ön Düzen Ayarı Nasıl Yapılır?
Yetkili ve lastik servislerinde özel makinalar eşliğinde yapılan bakımlarda  ön düzen çalışma sisteminin aksamı ve  süspansiyon sistemi kontrol edilir.  Açılarda sapma olmuş ise; salıncak, rot kolları gibi parça değişimine gidilir.




 
Etiketler: KATEGORİLER

Bu Yazı Hakkında Görüşleriniz Bizim İçin Çok Değerli. Yorumunuzu Gönderin Lütfen...