Araçlarda Rot Ayarları

Ece Lastik ecelastik 23/11/2019 0 Yorumlar

Araçların, direksiyon hakimiyetinde yol alması için, tekerleklerin direksiyonun döndüğü yöne doğru hareket etmesi gerekir. İşte bunu rot ayarı sağlar. Araçların güvenli ve konforlu sürüşü, düzgün çalışması, yolda düzgün ilerlemesinin bir diğer etmeni rot ayarının doğru olmasıdır.

Rot Ayarı Nedir? Nasıl yapılır?

            Rot ayarının düzgün olduğu araba, tekerlekler arasında rot ayarı açısı ve uzaklık eşittir. Ön ve arka lastikler yolda ve yük altında iken aynı yöne bakmasını sağlar. Bu sayede araç yolda giderken, sağa sola çekmez hatta savrulmaz, viraja girdiğinde tekrar düz olarak kendisini toparlar. Rot ayarı bozuksa, tekerlek dişlilerinde sıyrılma görülür, tekerlek çabuk eskir. Dönüşlerde tekerleklerden ses gelmeye başlar. Direksiyon ve tekerlek doğrultusu aynı olmaz.

            Rot ayarı öncelikle istasyonlarda rot ayarı makinasında yapılmalıdır. Rot ayarı kaynaklı bozuklukta, tekerlekler sensörler yardımıyla rot ayarı programlarının bağlı olduğu bilgisayara bağlanır. Bozukluğun derecesi tespit edildikten sonra her iki tekerler birbirine paralel olana kadar ayarlama yapılır.

           Rot Ayarı Zamanı

            İdeali yazlık ve kışlık olarak yılda iki defa yürüyen aksamların bakımın yapılmasıdır. Ancak araç sürüşüne göre değişse ve rot miline bağlı olsa da rot ayarının 10.000 kilometre de bir yaptırılması gerekir.

            Rot Ayarının Araç İçin Önemi

  • Rot Ayarı bozuksa direksiyonda Rot Ayarı  titreme yapmaya başlar, sürüş keyfi bozulur, uzun yolda bozuk direksiyona asılma nedeniyle ağrılar oluşur.
  • Ani fren yapıldığında araç sağa sola kayabilir, en ufak dikkatsizlikte araç kontrolü kaybolup yoldan çıkmasına sebep olabilir.
  • Tekerlek lastiklerinin iç ve dışında kontrolsüz, ipleri çıkacak şekilde aşınmalar meydana gelir. Araç hareket halinde iken lastiklerin patlamasına yol açabilir.
  •  
  • Jant, amortisör ve aks kelepçelerinin yıpranması artar.
  • Yakıt sarfiyatının artırabilir.
  • Uzun süre bakımı yapılmazsa araçlarda maddi hasarlara yol açabilir.





     

Bu Yazı Hakkında Görüşleriniz Bizim İçin Çok Değerli. Yorumunuzu Gönderin Lütfen...