KIŞ LASTİĞİ NE ZAMAN TAKILIR?

Ece Lastik ecelastik 07/12/2019 0 Yorumlar

KIŞ LASTİĞİ NE ZAMAN TAKILIR?

Mevsimin değişmesi ve hava sıcaklığının düşmeye başlamasıyla birlikte trafikte can ve yol güvenliği uygulaması ile ilgili Kış Lastiği Zorunluluğu, İç İşleri Bakanlığı’nın 81 ile gönderdiği ‘Kı ş Lastiği Genelgesi’ ile  kış lastiği uygulama tarihi 1 Aralık 2019- 1 Nisan 2020 arasında olacaktır.  Uygulama kapsamı nedir? soruları araç sahipleri tarafından merak edilen konuların başında geliyor.

2017 yılında düzenlemeye gidilen  ‘kış lastiği zorunluluğu düzenlemesi’ ile kış aylarında trafik kazalarını asgari düzeye indirmek, vatandaşların can ve mal güvenliğini sağlamak ve mevsimin getirdiği olumsuz hava ve yol koşullarından korumak amacıyla belirtilen tarihlerde uygulama tekrar başlayacaktır.

Şehirlerarası karayollarında yolcu ve eşya taşıyan kamyon, çekici, tanker, otobüslerin tahrikli dingilleri üzerindeki lastikler, kamyonet, minibüs ve A türü yetki belgelerine kayıtlı ticari ve özel otomobiller ile şehir içi ulaşımda yerel sıcaklıkların valilik kontrolü ile belirlediği tarihlerde araçlarda takılı olan ve seyir halinde değiştirilecek lastiklerin kış lastiği olması gerekmekte. Araçların denetimi Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın sınır kapılarındaki birimler ve belediyelerin denetim birimleri tarafından gerçekleştirilecek.

Kış Lastiği’nin Özellikleri Nedir?

Kış lastiği amblemi kar tanesidir ve lastiğin yanağında bulunur. Kış lastiği avantajları, yaz lastiklerinden farklı olarak; karlı, don ve buzlanma olmuş ya da ani ısı değişiklikleri yaşanan soğuk havalarda araçların yol tutuşunu azami seviyeye çıkarır. Yaz lastikleri gibi soğuk havalarda sertleşmediği ve esnek olduğu için, araçların fren mesafesi kısalır. Sırtı daha derin ve yivli desene sahip olan kış lastiği, kılcal damarlı yapıya sahiptir. Blok bölümlerindeki dişler ve kış lastiği diş derinliği  vardır.  Kanal sayısı fazla olduğu için, biriken çamur ve kardan kolay kurtulur. Güçlü yol çekişi olan kış lastiğinin faydaları  sayesinde aracın kaymasını engellenir,  viraj hakimiyeti gibi performans gerektiren durumlarda riskler en aza iner.








 

Bu Yazı Hakkında Görüşleriniz Bizim İçin Çok Değerli. Yorumunuzu Gönderin Lütfen...